Bilgin Dizel 0(212) 653 3838


Ortak Yakıt Besleme Sistemi (Common rail) Nedir?

Ortak Yakıt Besleme Sistemi (Common rail) Nedir?

Yayınlanma Tarihi: 2016-06-13 13:47. Okunma 4866.


Ortak yakıt besleme sistemi, doğrudan püskürtmeli dizel motorları daha çevreci yapmak için tasarlanmış yeni bir sistemdir.

Hava – yakıt karışımının yanması iyileştirilerek egzoz gazıyla dışarı atılan zehirli gazların oranı yarı yarıya düşürülmüştür.

Ortak yakıt besleme sisteminin bir diğer faydası da motorun daha sessiz çalışmasını sağlamasıdır.

Bu sistemde, alışılagelmiş olan yakıt enjeksiyon pompasının yerine yüksek basınç pompası bulunmaktadır. Bu pompa 900 bar yerine 1300 bar basınç üretebilmekte ve bu basınçtaki yakıtı bir tüpe göndermektedir. Bu tüp, tüm enjektörlere gerektiği kadar yakıtı sabit bir basınç altında hazır bulundurmaktadır. Basınç altında tutulan yakıt, elektronik kontrol ünitesinden (ECU) gelen sinyale gore, enjektörlere gerektiği miktarda gönderilir.

Püskürtme basıncı diğer sisteme gore daha yüksek olduğu için daha verimli bir hava – yakıt karışımı elde edilir. Ancak ortak yakıt besleme sisteminin ana avantajı, yakıt basıncının motor devir hızından bağımsız olması, pompa çıkış hattında bulunan elektronik kontrol ünitesi (ECU) tarafınca püskürtme talebinin ayarlanmasıdır.

Sistemin sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam edebilmesi için yüksek kaliteli, düşük kükürt oranlı Euro 3 veya Euro 4 standartlarına uygun motorin kullanılması son derece büyük önem taşımaktadır.

Yüksek teknoloji kullanılarak üretilen Isuzu araçlarınıza hak ettiği kaliteli yakıtı kullanmanızı önemle tavsiye ederiz.


Ortak Yakıt Besleme Sistemi (Common rail) Nedir?